Rookmelder vanaf 1 juli 2022 verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen.
Wanneer je een dakraam, dakkapel of dakserre gaat/laat plaatsen dan is het belangrijk om te bedenken dat deze ruimte ook veilig moet zijn en aan de eisen van de wet moet voldoen.
Een zolder is in basis vaak een bergruimte of onbenoemde ruimte in een woning en daarom niet voorbereid om alle veiligheidsvoorzieningen.
Hoeveel rookmelders in huis verplicht?
Alle woningen moeten uitgerust zijn met voldoende rookmelders: Zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) en kamerwoningen moeten op elke verdieping (bouwlaag) uitgerust moet zijn met minstens één rookmelder. In kamerwoningen moet bovendien elke (studenten)kamer uitgerust zijn met een rookmelder.
Rookmelder dus ook op zolder verplicht.
Vraag naar advies aan uw Dakvenstermeester bij u in de buurt.

Aantoonbaar bouwen met KOMO gecertificeerde dakkapellen

Aantoonbaar bouwen vanaf 1 januari 2022 verplicht.

Wanneer de wet Kwaliteitsborging ingaat ben je als bedrijf aansprakelijk voor de werkzaamheden en producten die je aanbied en plaatst. Tevens zal er in de nieuwbouw aantoonbaar gebouwd moeten worden. Een kwaliteitsborger zal een woning pas opleveren wanneer alle producten en montage aantoonbaar zijn uitgevoerd.
Een aantal van onze lidbedrijven zijn gestart met het behalen van KOMO certificering op hun dakkapellen o.a

Wiko dakkapellen, Scheer kozijnen & dakkapellen en Schipper Kozijnen.

Inmiddels heeft  LUXboX bv al ruim 2 jaar het KOMO certificaat op hun prefab dakserre en dakkapel systemen.

Deze dakkapel bedrijven hebben een voorsprong als het gaat om aantoonbaar te bouwen.
Wij adviseren en begeleiden dakkapelbedrijven bij het behalen van hun KOMO product of procescertificatie in samenwerking met SKH in Wageningen.
Wil je meer weten?

Dakvenstermeester Dakster Dakbedekking uit Enkhuizen

Vanaf 1 januari j.l. is de firma Dakster uit Enkhuizen lid van Dakvenstermeesters Montagekeurmerk.

Eigenaar Christoph Meister vertelt:
‘ Ons bedrijf werkt hoofdzakelijk voor particuliere opdrachtgevers, VVE’s en woningcoorporaties. Onze focus ligt op het maken van mooie werken op nivo. Kwalitatief moet het ten allen tijde goed zijn, daarin doen we geen concessies. We zijn er het bedrijf niet naar om elke dag hetzelfde kunstje te herhalen en zoeken juist naar de uitdaging en diversiteit in onze werkzaamheden’.

Waarom wilde je lid worden van Dakvenstermeesters Montagekeurmerk?
‘Bij VVE’s en woningcoorporaties wordt wel eens gevraagd of je gecertificeerd bent en bij welke branchevereniging je bent aangesloten. Naast VCA hadden we dat nog niet verder geregeld. Om ons bedrijf een nog professionelere uitstraling te geven zijn we eens gaan kijken welke mogelijkheden er waren en kwamen toen al vrij snel bij Dakvenstermeesters Montagekeurmerk uit’.

‘Vesteda is bijvoorbeeld een grote klant van ons. Dit jaar voeren we deel 3 uit van een groot renovatieproject waarbij we dit kwartaal nog van 20 woningen de daken geheel renoveren. Inclusief het vervangen van de Velux dakvensters. Om deze opdracht te krijgen waren er bepaalde kwaliteitsnormen waaraan we moesten voldoen. We hebben een pilot woning gedaan en deze werd goed beoordeeld, waarna we aan de slag mochten met dit project. Als je dan je proces tijdens het plaatsen van dakvensters kunt vastleggen door middel van de opleverapplicatie van Dakvenstermeesters Montagekeurmerk dan geef je de opdrachtgever een stukje extra zekerheid. Zeker met de Wet Kwaliteitsborging die per 1 januari 2021 van kracht wordt is aantoonbaar bouwen echt iets waar we mee aan de slag moeten. Bij Dakvenstermeesters Montagekeurmerk vinden we de expertise die nodig is’.

Waar staat Dakster over vijf jaar?
‘Momenteel is de orderportefeuille erg goed gevuld. De wachttijden zijn eigenlijk soms zelfs een beetje te lang. De focus wil ik leggen op verder professionaliseren van mijn bedrijf. Naast Dakvenstermeesters Montagekeurmerk investeer ik dit jaar in een CRM systeem voor het digitaliseren van mijn bedrijfsprocessen. Zorgen dat ik zelf misbaar word en dat de mannen gewoon door kunnen als ik er niet ben. Maar dat gaat hier eigenlijk al een aantal jaar super. We hebben een mooi klein team met alleskunners. Echt kwalitatief goede vakmannen met hart voor de zaak en voor het vak.

Dakvenstermeesters Montage Keurmerk is klaar voor de Wet Kwaliteitsborging

Wet kwaliteitsborging: Wij zijn er klaar voor!

Per 1 januari 2021 verandert het stelsel van toezicht en kwaliteitsborging in de bouw, maar ook de aansprakelijkheid . Als alles goed gaat geldt vanaf dan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, afgekort de Wkb.
De wet heeft gevolgen voor iedereen die in de bouw werkt. Van bouwbedrijf tot toezichthouder, van onderaannemer tot opdrachtgever.
De Wkb bestaat uit 2 verschillende onderdelen.

Aansprakelijkheid
Vanaf ingangsdatum 1 januari 2021 zijn alle partijen van zzper, klusbedrijf tot aannemer aansprakelijk voor alle werkzaamheden die uitgevoerd worden. Veel daglichtproducten zijn voorzien van KOMO certificering waarmee aangetoond wordt dat ze voldoen aan het bouwbesluit. Voor de montage wordt gecertificeerde inbouw belangrijk, zo kun je aantonen dat je met montage ook aan het bouwbesluit voldoet. Het is dus zaak dat je op de hoogte bent van de wet en regelgeving en het Nederlands bouwbesluit.

Opleverdossier en Aansprakelijkheid
Bij aanneming van bouwwerken zoals grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden is (en blijft) de aannemer na inwerkingtreding van de Wkb aansprakelijk voor gebreken die bij de oplevering van het werk niet zijn ontdekt, tenzij deze gebreken niet aan de aannemer zijn toe te rekenen. Hiervan kan niet ten nadele van de particuliere opdrachtgever worden afgeweken. De opdrachtgever stelt een kwaliteitsborger aan voor de gehele bouwperiode, hij verzorgt het opleverdossier.

Gecertificeerde montage
Ben jij actief in het plaatsen van dakramen, lichtstraten of dakkapellen, zorg dan dat je gecertificeerde montage aan kunt bieden. Opdrachtgevers, VVE, bouwbedrijven en verzekeraars zullen vanaf 1 januari 2021 gaan vragen om aantoonbaar bouwen, zorg dat je tijdig op de hoogte bent en gecertificeerde montage aan kunt bieden.

Kijk voor alle mogelijkheden en opleidingen op www.dakvenstermeesters.nl en sluit je aan bij de branche vereniging voor gecertificeerde montage van daglichtproducten.

Dakplus

Dakvenstermeesters Montage Keurmerk gaat de grens over.

Per 1 juli 2019 is DAKPLUS van zaakvoerder Johan Vandebuerie aangesloten bij Dakvenstermeesters Montage Keurmerk.

Johan Vandebuerie is geen onbekende in Belgie op het gebied van daken en dakramen. Als 38- jarige Limburger en tweede generatie gediplomeerde dakdekker, heeft hij intussen een enorme bagage van ervaring opgebouwd. Hij is dan ook continu bezig om deze vakkennis aan anderen over te dragen. Feit is dat de vakman hoe langer hoe meer een uitgestorven ras aan het worden is. Om het vak te bewaren is er bij hem een enorm verlangen om een volgende generatie bekwame dakwerkers toe te rusten. Dakwerken is immers meer dan een beroep, het is een passie.

Zijn drijfveer is meerwaarde en evenwicht zoeken tussen fun en content in alles wat je doet!

Johan is met zijn bedrijf ook actief in zuid Nederland, Limburg en Brabant, sinds 1 januari 2019 is hij met zijn bedrijf tevens VELUX Montagepartner geworden bij VELUX NEDERLAND.

Vandaar ook de aansluiting bij Dakvenstermeesters Montage Keurmerk.

Meer informatie over Johan Vandebuerie en Dakplus vind u op zijn website DAKPLUS BVBA

Wet-Kwaliteitsborging-definitief

Wet Kwaliteitsborging definitief

Vandaag 14 mei 2019 is een speciale dag voor bouwend Nederland.

Vanaf 1 januari 2021 gaat de wet kwaliteitsborging in, dit betekent dat er vanaf deze datum aantoonbaar gebouwd moet worden.

De wet kwaliteitsborging voor het bouwen is vandaag door een ruime meerderheid in de Eerste Kamer aangenomen. Alleen het CDA, de ChristenUnie, de PVV en de SP stemden tegen.

Minder bouwfouten.
Wet-Kwaliteitsborging-definitiefEen bouwbedrijf, klusbedrijf of zzper is vanaf 1 januri 2021 aansprakelijk voor de werkzaamheden die hij aangenomen heeft of uitvoerd, dat betekent tevens dat er aantoonbaar gebouwd moet worden.
Als er na oplevering toch gebreken aan het licht komen, wordt het voor huizenkopers makkelijker om bouwers aansprakelijk te stellen. Dat is heel kort gezegd de bedoeling van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
Zo zullen bouwers vanaf 1 januari 2021 moeten aantonen dat ze bouwen volgens de regels van het Bouwbesluit. Volstaat nu een vergunning, straks moet je alles vastleggen. In een zogeheten opleverdossier moet de bewijslast zijn verzameld.

Gecertificeerde aantoonbare Montage voor het opleverdossier
Certificerings applicatieMet Dakvenstermeesters Montage Keurmerk lopen wij al 2 jaar vooruit op deze wet, onze leden zijn al getraind en gecertificeerd om daglichtproducten, dakramen en dakkapellen gecertificeerd te plaatsen volgens het bouwbesluit.
Daarvoor hebben ze vanaf binnenkort de beschikking over een applicatie om na de montage een montagerapport uit te geven aan de opdrachtgever zodat de montage direct gecertificeerd is en vast  ligt. Dit is voor de opdrachtgever zoals particuliere, bouwbedrijven en zakelijke opdrachtgevers een bewijs voor het opleverdossier.

Wil je meer weten over Dakvenstermeesters Montage Keurmerk?

Kijk dan op onze website of sluit je aan met jou bedrijf.
Dakvenstermeesters Montage Keurmerk

 

Wet_Kwaleitsborging_Dakkapellen

Minister Ollongren en de VGN bereiken akkoord WKB

Het toezicht op de bouwkwaliteit moet in 2021 op de schop!

Ruim 2 jaar geleden hebben de eerste Lidbedrijven van ons Keurmerk al de certificering behaald die perfect aansluit bij de Wet Kwaliteitsborging.

Nu op 21 januari 2019 heeft Minister Ollongren en de VNG een akkoord bereikt over de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB). Daarmee is de weg vrij voor een stemming over deze wet in de Eerste Kamer.

Wet_Kwaleitsborging_DakkapellenHet toezicht op de bouwkwaliteit moet in 2021 op de schop. Een reeks incidenten in de bouw heeft laten zien dat het huidige systeem van toezicht faalt en de kwaliteit van de bouw te wensen overlaat. Zo is in 2017 het aantal gebreken bij oplevering van nieuwbouwwoningen met 40 procent gestegen (naar gemiddeld 21 per woning, bron: VEH, 2018) ten opzichte van de crisisjaren, is er in veel gemeenten flink bezuinigd op het bouwtoezicht en worden plannen alleen nog beoordeeld op de tekentafel.

‘Dankzij deze wet wordt het bouwtoezicht verbeterd en komen er onafhankelijke kwaliteitscontroleurs’, aldus Aedes-voorzitter Marnix Norder, die blij is met het akkoord tussen gemeenten en BZK. ‘Zonder steun van de gemeenten voor het nieuwe stelsel, zou het niet werken. Met de extra proefprojecten die tot invoering in 2021 worden uitgevoerd, kan de werking van het nieuwe stelsel nog verbeterd worden, zodat alle partijen er bij invoering klaar voor zijn en mee kunnen werken.’

Norder: ‘Bovendien komt de aansprakelijkheid voor constructiefouten en gebreken daar te liggen waar hij hoort, namelijk bij de aannemer. Tot op heden ging de aannemer in de meeste gevallen vrijuit en bleven opdrachtgevers, waaronder particuliere huiseigenaren en corporaties, met de brokken zitten. Het nieuwe systeem biedt meer zekerheid en beschermd huiseigenaren beter.’

Rijksoverheid_WkbAnderhalf jaar geleden werd de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen aangehouden in de Eerste Kamer. Diverse partijen wilden toen meer duidelijkheid over de relatie tussen de gemeenten en de nieuwe kwaliteitscontroleurs. Met het bestuursakkoord blijft de rol van bevoegd gezag voor de handhaving uitvoerbaar voor gemeenten. De minister verwacht met de ondertekening van het bestuursakkoord de zorgen van de Eerste Kamer te hebben weggenomen.

Lees alles over certificering en de wet #kwaliteitsborging op https://dakvenstermeesters.nl/wet-kwaliteitsborging/

DVM_Certificerings_Applicatie

Garantie Certificaat Dakvenstermeesters Montage Keurmerk

EDE –  monteurs welke via het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk 1 of meerdere montage trainingen met succes hebben gevolgd ontvangen een persoonsgebonden pas alsmede certificaat. Met ingang van oktober 2018 kunnen deze certificaathouders ook certificaten ‘afgeven’

Certificerings applicatieHet Dakvenstermeesters Montage Keurmerk zet zich in voor kwaliteitsbewaking en verbetering op het gebied van de montage van daglichtproducten in het hellend of platte dak, zowel dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepel, lichtstraten, dak serres, dak toetredingen en dakkapellen.

Monteurs worden getraind en geëxamineerd door SKH een bekend certificeringsinstituut in de bouw. De persoonscertificatie vormt een logische aanvulling op de (CE-)certificaten van de producten.

Afhankelijk van de eisen waaraan een bedrijf voldoet, kan een deelnemer aan het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk voor zes groepen aan de klant een persoonsgebonden certificering behalen:

Vanaf 1 oktober 2018 kunnen certificaathouders gebruik maken van een speciaal ontwikkelde applicatie om zodoende de opdrachtgever ook een ‘Garantie Certificaat’ te kunnen geven.

Middels een online applicatie zullen monteurs moeten ‘aantonen’ dat de montage van het betreffende daglicht product maar ook het product voldoen aan het Bouwbesluit.

Daglicht Certificerings Applicatie (DCA)
Indien aan alle punten is voldaan genereert de applicatie een ‘Garantie Certificaat’ voorzien van een uniek registratie nummer welke automatisch wordt verstuurd naar de opdrachtgever, monteur en Dakvenstermeesters Montage Keurmerk. Daarnaast wordt er een compleet rapport incl. foto’s van de montage meegestuurd.

Het ‘Garantie Certificaat’ geeft de opdrachtgever een garantie van 10 jaar op zowel de montage als het product.

Een Dakvenstermeesters Montage Keurmerk certificaat wordt alleen afgeven op de montage van daglichtproducten en dakkapellen wanneer het volgens de voorschriften en regelgeving gemonteerd is.

Dakkapel_keurmerk_KOMO

Eerste KOMO Attest dakkapellen uitgereikt

Ede – Van Hattem Dakkapellen uit Genemuiden is het eerste bedrijf dat het KOMO Attest mag dragen. Op woensdag 30 mei ontving directeur Robert van Hattem in het Trainingscentrum van Dakvenstermeesters Montage Keurmerk het certificaat dat aantoont dat alle dakkapellen die uit zijn productiehal rollen voldoen aan de eisen die door certificeringsinstelling SKH en KOMO zijn gesteld. Bas van Etten, projectleider bij SKH reikte het eerste KOMO Attest voor dakkapellen officieel uit. “Dit is wel bijzonder hoor. Het komt niet vaak voor dat certificaten worden afgegeven op producten die rechtstreeks aan consumenten worden geleverd. Voor die groep is dit attest een handig hulpmiddel bij het vinden van een betrouwbare leverancier van dakkapellen.”

Het idee voor een KOMO Attest is afkomstig van Dennis Kosten, formulemanager bij Dakvenstermeesters Montage Keurmerk. Die bracht in de zomer van 2017 een fors aantal dakkapel fabrikanten bij elkaar om te peilen of er behoefte was aan een KOMO keurmerk voor de fabricage en montage van dakkapellen. Kosten: “Dat was ingegeven door de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Die is er nog niet maar de komst van die wet heeft grote gevolgen bouwers, onderaannemers, toeleveranciers en zelfs de zzp’er die werkt in opdracht van een particulier. En dus ook voor de producent en plaatser van een dakkapel. Met het KOMO Attest toon je aan dat je aan alle eisen voldoet.”

Dakvenstermeesters Montage Keurmerk en Kosten begeleiden Van Hattem in de afgelopen maanden intensief gedurende het traject om het KOMO Attest te behalen.

Robert van Hattem is apetrots dat zijn bedrijf het eerste bedrijf in Nederland is dat het keurmerk mag gebruiken. “Ik wil voorop lopen en het best mogelijke product leveren. Met dit KOMO Attest kan ik dat bewijzen. En daardoor loop ik voor op mijn concurrenten. Die kunnen zich natuurlijk ook  laten certificeren, maar ik weet wat ze daarvoor moeten doen. Dat heb je niet zo 1-2-3- voor elkaar. Gelukkig had ik al veel voorwerk gedaan door heel veel over onze productie- en montagemethode vast te leggen Dat geeft ons een voorsprong. We kunnen nu echt aantonen dat we een specialist zijn.”

Het KOMO Attest op de dakkapellen van Van Hattem houdt in dat alle onderdelen en de gehele manier van fabriceren nauwgezet is vastgelegd. Alle losse onderdelen voldoen onafhankelijk aan het bouwbesluit en de BRL 0103 en de BGS 009 en aan strenge normen voor wat betreft isolatie, wind- en waterdichtheid en brandwerendheid. Bovendien zijn de monteurs van Van Hattem die de dakkapellen uiteindelijk bij klanten plaatsen ook persoonlijk gecertificeerd met het Dakvenstermeester Montage Keurmerk. Daarvoor volgden ze een intensieve cursus en legden ze met goed gevolg een examen af.

Komo_dakkapel_uitreiking_DakvenstermeestersFoto
Bas van Etten van SKH (links), Robert Van Hattem (midden), Dennis Kosten van Dakvenstermeesters Montage Keurmerk (rechts)

Dakenraad_143_2018

De Dakenraad over Dakvenstermeesters Montage Keurmerk

In de DAKENRAAD nr 143  april 2018

Dakenraad_143_2018Training Dakvenstermeesters:
Hoe heurt het eigenlijk?

Een dakraam monteren kan toch iedere vakman? Dat de praktijk weerbarstiger is, blijkt wel tijdens een trainingsdag voor het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk in Ede. Vijf jonge dakmonteurs leren er hoe je volgens de laatste wet- en regelgeving een dakraam moet monteren. “Jij bent de vakman. Jij hebt iets gemaakt. Dus jij moet weten hoe de regels in elkaar steken.”

Lees meer….DR143_31-33