Niels_Klerx_Kaatsheuvel

Dakvenstermeesters Waterkerend manchet voorschrift

Nieuw op onze website zijn de voorschriften.

Als Dakvenstermeesters Montage Keurmerk voor het plaatsen van dakramen, dakkapellen en dakserre systemen brengen wij monteurs en bedrijven graag op de hoogte van de juiste voorschriften.
U vind vanaf 21 maart  2023 belangrijke voorschriften om een dakraam, dakkapel of dakserre op de juiste manier volgens het bouwbesluit te plaatsen op onze website.

Als 1ste onderwerp: Het Waterkerend manchet.
Een dakraam plaatsen is tegenwoordig een vak geworden als je bekijkt wat er allemaal fout kan gaan als je niet op de juiste manier monteert.
Als Dakvenstermeesters Montage Keurmerk geven wij inmiddels al 8 jaar trainingen om een dakraam op de juiste manier in te bouwen. Dit met het oogpunt op  isolatie, condensatie maar ook de constructieve aanpassing van een dak.

VELUX is de 1ste fabrikant die vanaf 1 maart 2023 standaard het waterkerend manchet bij de gootstukken uitlevert, er is dus geen keuze meer of je een waterkerend manchet aankoopt. Dit is volgens ons een geweldige stap om een dakraam juist te monteren.
Nu is het wel van belang dat bouwbedrijven. monteurs maar ook prefab dak leveranciers het waterkerende manchet toe gaan passen.
Dakvenstermeesters Montage Keurmerk geeft hiervoor gecertificeerde trainingen samen met SKH.

Zie  ook de voorschriften Voorschriften waterkerend manchet

benieuwd naar de mogelijkheden?

Kijk dan op www.dakvenstermeesters.nl

Compleet montage pakket VELUX dakramen

Ook VELUX stapt over op compleet montagepakket gootstukken.
Als Dakvenstermeesters Montage Keurmerk weten wij al jaren dat een dakraam plaatsen een vak is geworden waar isolatie, condensatie en constructie aanpassingen belangrijk zijn.
Wij juichen het dan ook toe dat VELUX vanaf 1 maart met een standaard gootstuk inclusief waterkerend manchet en isolatiekader voor een juiste montage volgens de BGS009 op de markt komt.
Een dakraam moet altijd voorzien worden van een waterkerend manchet om een perfecte aansluiting te realiseren met het dak om condenswater af te voeren. Omdat een dakraam nagenoeg 75% buiten het dakvlak gemonteerd word is ook de aansluiting van isolatie zeer belangrijk. Dit gebeurt in de praktijk helaas nog steeds met het vulmiddel PIR of PUR terwijl meerdere fabrikanten een standaard isolatiekader in hun product programma hebben.
Vraag naar een Dakvenstermeester bij u in de regio of kijk op www.dakvenstermeesters.nl voor een gecertificeerd montage bedrijf.
Wet_Kwaleitsborging_Dakkapellen

Themamiddag Dakkapellen en de wet Kwaliteitsborging

Op donderdag 30 maart a.s. organiseren SKH en Dakvenstermeesters de themamiddag ‘Dakkapellen;
wat betekent de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen voor een producent en/of plaatser van een dakkapel’.  

Naar verwachting wordt 1 juli 2023 de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) definitief van kracht.
Met deze wet verandert de aansprakelijkheid van de bouwer en wordt het toezicht op de bouw geprivatiseerd.
De komst van de Wkb heeft niet alleen gevolgen voor de bouwer maar ook voor onderaannemers, toeleveranciers en bijvoorbeeld de zzp’er die werkt in opdracht van de particulier.
Kortom er moet aantoonbaar gebouwd worden om aan het bouwbesluit te voldoen.

Zo ook voor de producent en plaatser van een dakkapel.

Een prefab geleverd product dient aantoonbaar te voldoen aan de (BBL) Besluit Bouwwerken Leefomgeving, zo ook de montage van deze producten.
Deze themamiddag informeert u over de inhoud van de nieuwe wet en mogelijkheden voor u om daarop voor te bereiden.

Tijdens deze Themamiddag komen KOMO en de diverse mogelijkheden van persoons- en product-certificering aan bod, dit wordt uitgebreid onder de aandacht gebracht door SKH.

Tevens zullen onderwerpen worden besproken als:

 • Dakkapellen en de relatie met de BBL. 
 • Inhoud en gevolgen van de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (kwaliteitsborgers en aansprakelijkheid)
 • Rol certificering ingang Wet Kwaliteitsborging van dienst en product.

Deelname aan de Themamiddag:
Wanneer  : donderdag 30 Maart 2023
Tijdstip    : 15.00 uur – ca. 18.00 uur
Locatie     : Trainingscentrum Dakvenstermeesters, Lorentzstraat 3b 6716 AD Ede (GLD)
Kosten     : deelname is € 75,00 per bedrijf

Wilt u meer informatie of inschrijven?

Persoonsgegevens

 

Verificatie

 

Nieuwe leden bereiden zich voor op de WKB

Uitreiking Bewijs van Deelname aan Dakvensteratwork en Verhoef Dakramen.

Onlangs hebben we 2 mooie gerenommeerde bedrijven mogen verwelkomen als lid van Dakvenstermeesters Montage Keurmerk. Zij hebben voor aansluiting gekozen bij het montage keurmerk van dakramen, dakkapellen en dakserre systemen.

Vandaag is het bewijs van deelname uitgereikt door Claudia Muller als lid van de stuurgroep aan Mevlut Kurt van Dakvensteratwork en Marius Verhoef van Verhoef dakramen. Met het oog op de WKB die nu per 1 juli 2023 eindelijk in werking gaat treden willen ze hun personeel certificeren om aantoonbaar te kunnen monteren. Als VELUX montagepartner zijn ze al jaren zeer goed op de hoogte van alle mogelijkheden die je met dakramen en alle toebehoren kunt realiseren in het hellende dak maar voor de gecertificeerde montage hebben ze gekozen voor Dakvenstermeesters Montage Keurmerk. Begin 2023 zullen de werknemers op training gaan in het geheel vernieuwde DVM trainingscentrum in Ede. Daar gaan ze de training volgen voor de certificaten Dakramen in het hellende dak en het certificaat Ruimtewinners.

Wij wensen beide bedrijven een goede en gezonde toekomst als Dakvenstermeesters.

Ben jij benieuwd naar Dakvenstermeesters Montage Keurmerk of wil je aansluiten als bedrijf vul dan onderstaand formulier in:

Persoonsgegevens

 

Verificatie

 

Nieuwe training Inbouw grote dakramen in hellend dak

Dakramen worden steeds groter en zwaarder.

Tegenwoordig worden de dakramen aangepast aan de huidige normen en isolatiewaardes. Door het toepassen van tripleglas worden de dakramen zwaarder. Maar ook de afmetingen worden steeds groter doordat o.a. VELUX het 3 in 1 en 2 in 1 raam op de markt heeft geïntroduceerd.
Dit vraagt meer vakkennis van de monteur. De constructieaanpassing wordt steeds belangrijker maar ook het hijsen en tillen van dakramen.
Wist je dat bij het plaatsen van een dakraam van 188cm breedte 4 sporen doorgezaagd worden?
Weet jij wat dit met de dakconstructie doet?

Daarom heeft Dakvenstermeesters Montage Keurmerk hun trainingen up-to-date gemaakt. Tevens zal per 1 juli 2023 de WKB in werking treden en dan is het certificeren van monteurs nog belangrijker.

Na het behalen van de training ontvang je het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk certificaat.
Inbouw grote dakramen in het Hellende Dak.

 • Kennis van constructieaanpassingen
 • Aansluiting binnen en buitenfolie
 • Aansluiting geïsoleerd dak
 • Kennis van hijsen grote dakramen
 • Zekerheid voor uw klant
Vanaf Januari 2023 worden de nieuwe trainingen gegeven in het trainingscentrum in Ede.
Schrijf je nu alvast in!

KEUZE en GEGEVENS

   

  Persoonsgegevens

   

  Verificatie

   

  WKB uitgesteld tot 1 juli 2023

  Rookmelder vanaf 1 juli 2022 verplicht

  Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen.
  Wanneer je een dakraam, dakkapel of dakserre gaat/laat plaatsen dan is het belangrijk om te bedenken dat deze ruimte ook veilig moet zijn en aan de eisen van de wet moet voldoen.
  Een zolder is in basis vaak een bergruimte of onbenoemde ruimte in een woning en daarom niet voorbereid om alle veiligheidsvoorzieningen.
  Hoeveel rookmelders in huis verplicht?
  Alle woningen moeten uitgerust zijn met voldoende rookmelders: Zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) en kamerwoningen moeten op elke verdieping (bouwlaag) uitgerust moet zijn met minstens één rookmelder. In kamerwoningen moet bovendien elke (studenten)kamer uitgerust zijn met een rookmelder.
  Rookmelder dus ook op zolder verplicht.
  Vraag naar advies aan uw Dakvenstermeester bij u in de buurt.

  Aantoonbaar bouwen met KOMO gecertificeerde dakkapellen

  Aantoonbaar bouwen vanaf 1 januari 2022 verplicht.

  Wanneer de wet Kwaliteitsborging ingaat ben je als bedrijf aansprakelijk voor de werkzaamheden en producten die je aanbied en plaatst. Tevens zal er in de nieuwbouw aantoonbaar gebouwd moeten worden. Een kwaliteitsborger zal een woning pas opleveren wanneer alle producten en montage aantoonbaar zijn uitgevoerd.
  Een aantal van onze lidbedrijven zijn gestart met het behalen van KOMO certificering op hun dakkapellen o.a

  Wiko dakkapellen, Scheer kozijnen & dakkapellen en Schipper Kozijnen.

  Inmiddels heeft  LUXboX bv al ruim 2 jaar het KOMO certificaat op hun prefab dakserre en dakkapel systemen.

  Deze dakkapel bedrijven hebben een voorsprong als het gaat om aantoonbaar te bouwen.
  Wij adviseren en begeleiden dakkapelbedrijven bij het behalen van hun KOMO product of procescertificatie in samenwerking met SKH in Wageningen.
  Wil je meer weten?

  Dakvenstermeester Dakster Dakbedekking uit Enkhuizen

  Vanaf 1 januari j.l. is de firma Dakster uit Enkhuizen lid van Dakvenstermeesters Montagekeurmerk.

  Eigenaar Christoph Meister vertelt:
  ‘ Ons bedrijf werkt hoofdzakelijk voor particuliere opdrachtgevers, VVE’s en woningcoorporaties. Onze focus ligt op het maken van mooie werken op nivo. Kwalitatief moet het ten allen tijde goed zijn, daarin doen we geen concessies. We zijn er het bedrijf niet naar om elke dag hetzelfde kunstje te herhalen en zoeken juist naar de uitdaging en diversiteit in onze werkzaamheden’.

  Waarom wilde je lid worden van Dakvenstermeesters Montagekeurmerk?
  ‘Bij VVE’s en woningcoorporaties wordt wel eens gevraagd of je gecertificeerd bent en bij welke branchevereniging je bent aangesloten. Naast VCA hadden we dat nog niet verder geregeld. Om ons bedrijf een nog professionelere uitstraling te geven zijn we eens gaan kijken welke mogelijkheden er waren en kwamen toen al vrij snel bij Dakvenstermeesters Montagekeurmerk uit’.

  ‘Vesteda is bijvoorbeeld een grote klant van ons. Dit jaar voeren we deel 3 uit van een groot renovatieproject waarbij we dit kwartaal nog van 20 woningen de daken geheel renoveren. Inclusief het vervangen van de Velux dakvensters. Om deze opdracht te krijgen waren er bepaalde kwaliteitsnormen waaraan we moesten voldoen. We hebben een pilot woning gedaan en deze werd goed beoordeeld, waarna we aan de slag mochten met dit project. Als je dan je proces tijdens het plaatsen van dakvensters kunt vastleggen door middel van de opleverapplicatie van Dakvenstermeesters Montagekeurmerk dan geef je de opdrachtgever een stukje extra zekerheid. Zeker met de Wet Kwaliteitsborging die per 1 januari 2021 van kracht wordt is aantoonbaar bouwen echt iets waar we mee aan de slag moeten. Bij Dakvenstermeesters Montagekeurmerk vinden we de expertise die nodig is’.

  Waar staat Dakster over vijf jaar?
  ‘Momenteel is de orderportefeuille erg goed gevuld. De wachttijden zijn eigenlijk soms zelfs een beetje te lang. De focus wil ik leggen op verder professionaliseren van mijn bedrijf. Naast Dakvenstermeesters Montagekeurmerk investeer ik dit jaar in een CRM systeem voor het digitaliseren van mijn bedrijfsprocessen. Zorgen dat ik zelf misbaar word en dat de mannen gewoon door kunnen als ik er niet ben. Maar dat gaat hier eigenlijk al een aantal jaar super. We hebben een mooi klein team met alleskunners. Echt kwalitatief goede vakmannen met hart voor de zaak en voor het vak.

  Dakvenstermeesters Montage Keurmerk is klaar voor de Wet Kwaliteitsborging

  Wet kwaliteitsborging: Wij zijn er klaar voor!

  Per 1 januari 2021 verandert het stelsel van toezicht en kwaliteitsborging in de bouw, maar ook de aansprakelijkheid . Als alles goed gaat geldt vanaf dan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, afgekort de Wkb.
  De wet heeft gevolgen voor iedereen die in de bouw werkt. Van bouwbedrijf tot toezichthouder, van onderaannemer tot opdrachtgever.
  De Wkb bestaat uit 2 verschillende onderdelen.

  Aansprakelijkheid
  Vanaf ingangsdatum 1 januari 2021 zijn alle partijen van zzper, klusbedrijf tot aannemer aansprakelijk voor alle werkzaamheden die uitgevoerd worden. Veel daglichtproducten zijn voorzien van KOMO certificering waarmee aangetoond wordt dat ze voldoen aan het bouwbesluit. Voor de montage wordt gecertificeerde inbouw belangrijk, zo kun je aantonen dat je met montage ook aan het bouwbesluit voldoet. Het is dus zaak dat je op de hoogte bent van de wet en regelgeving en het Nederlands bouwbesluit.

  Opleverdossier en Aansprakelijkheid
  Bij aanneming van bouwwerken zoals grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden is (en blijft) de aannemer na inwerkingtreding van de Wkb aansprakelijk voor gebreken die bij de oplevering van het werk niet zijn ontdekt, tenzij deze gebreken niet aan de aannemer zijn toe te rekenen. Hiervan kan niet ten nadele van de particuliere opdrachtgever worden afgeweken. De opdrachtgever stelt een kwaliteitsborger aan voor de gehele bouwperiode, hij verzorgt het opleverdossier.

  Gecertificeerde montage
  Ben jij actief in het plaatsen van dakramen, lichtstraten of dakkapellen, zorg dan dat je gecertificeerde montage aan kunt bieden. Opdrachtgevers, VVE, bouwbedrijven en verzekeraars zullen vanaf 1 januari 2021 gaan vragen om aantoonbaar bouwen, zorg dat je tijdig op de hoogte bent en gecertificeerde montage aan kunt bieden.

  Kijk voor alle mogelijkheden en opleidingen op www.dakvenstermeesters.nl en sluit je aan bij de branche vereniging voor gecertificeerde montage van daglichtproducten.