De Cobouw loopt een dagje mee met de training Dakvenstermeesters
De nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen zorgt er voor dat vaklieden straks aansprakelijk zijn voor gemaakte bouwfouten. Dakvenstermeesters leidt steeds meer monteurs op voor het Montage Keurmerk. Cobouw liep een dag mee met de training.
Ja. Dat is precies wat Haico Krijnen zijn cursisten vandaag probeert duidelijk te maken. “Met de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen zijn jullie – de vakmannen die weten hoe het hoort – aansprakelijk wanneer er zaken worden opgeleverd die volgens het Bouwbesluit niet mogen. En een goede vakman kan dat ook aan zijn klanten uitleggen. Daarom zijn jullie hier vandaag.”
Montage Keurmerk Hellend Dak
Krijnen doceert op deze woensdag zes vaklieden die zijn aangesloten bij het keurmerk Dakvenstermeesters. Ze hopen vandaag hun examen voor het Montage Keurmerk Hellend Dak te halen, waarmee ze officieel het door SKH erkende keurmerk van Dakvenstermeester mogen voeren. In de ochtend voert Krijnen ze door de verschillende voorschriften in het Bouwbesluit, verduidelijkt wet- en regelgeving, legt welstandseisen uit en toont ze veel voorbeelden van hoe het niet moet. In de middag doen de cursisten een praktijktoets, waarna een schriftelijk examen volgt.
‘Dat kán toch helemaal niet?’
De belangrijkste les die de vakmannen vandaag meekrijgen is dat ze als vakmannen op de hoogte moeten zijn van wet- en regelgeving. En dat die in de praktijk nogal eens botst met hoe de mannen gewend zijn te werken blijkt al snel. “Wat?”, roept Ronny van Helmont uit. “Bij een hellend dak moet een dakvenster tenminste 2 meter haaks op de erfgrens met de buren gemonteerd worden? Dat kán toch helemaal niet. Waarom moet dat?”
Omdat er in het bouwbesluit staat dat die afstand minimaal moet worden aangehouden. Dit om te voorkomen dat een brand overslaat naar de buren. “En mocht er in de toekomst brand uitbreken en dat slaat door naar de buren, dan zal de verzekeraar jou aansprakelijk houden als je zo’n venster op de verkeerde plek hebt ingebouwd,” legt Dennis Kosten, formulemanager bij Dakvenstermeesters, uit.
Prutsers en cowboys
Verreweg de meeste fouten die worden gemaakt bij het monteren van een dakvenster komen niet omdat de producten niet voldoen, stelt Kosten. “Fabrikanten zorgen er wel voor dat hun producten gecertificeerd zijn en aan alle voorschriften voldoen. Het gaat pas mis bij de montage. Helaas zijn er veel prutsers en cowboys onder ons. Het Dakvenstermeester keurmerk scheidt het kaf van het koren.”
Om die woorden kracht bij te zetten toont Krijnen een aantal foto’s van dakvensters waarbij het mis is gegaan. Meest gemaakte fout: te grote ruimtes rigoureus opvullen met ‘wondermiddel’ PUR-schuim. De cursisten lachen luidkeels om de foto’s. Het zijn situaties die ze dagelijks aantreffen. Marko van Helleman,aangesloten bij de franchiseorganisatie De Vakman: “PUR lijkt zo mooi. Maar de isolatiewaarde is nul en bovendien is het geen bevestigingsmiddel. Dat weet nu iedereen toch wel?”
Werk genoeg
Niet iedereen is overtuigd. Willem Nillissen verzucht dat hij zijn klanten wel kan uitleggen wat wel en niet mag of kan, maar dat ze dan net zo gemakkelijk naar een concurrent stappen die het wat minder nauw neemt met de regels. Krijnen antwoord: “Die klanten moet je helemaal niet willen. Er is werk genoeg in onze branche. En jij moet je nu juist onderscheiden door je klant te vertellen wat wel en niet mag. Onthoud dat jij verantwoordelijk en honderd procent aansprakelijk bent als dingen niet volgens de regels gebeuren. En ja, dat geldt ook voor zzp’ers.”
Dakconstructies op ware grootte
Voor de praktijktoets verzamelen de zes cursisten zich in de het laboratoriumgedeelte van SKH in Wageningen. Hier worden dagelijks bouwmaterialen en methoden aan allerhande praktijktesten onderworpen. In één van de loodsen staat een drietal dakconstructies op ware grootte. Aan de vaklieden om hier de meest gebruikte dakvensters te plaatsen. Volgens het boekje wel te verstaan. En dat betekent dat rekening gehouden moet worden met de constructie waarin het venster gemonteerd word. En met de specifieke eisen per merk. Want een venster van Fakro zit net wat anders in elkaar dan de variant van Velux.
Geconcentreerd gaan de mannen aan het werk. Hoe zat het ook weer met het dampremmend folie? Hoeveel panlatten moet verwijderen? Waar plaats ik verstevigingen in de constructie? Hoe timmeren we een nette afbouw? Op welke afstand van het raam leg ik de dakpannen weer terug?
Stuk voor stuk blijken ze de lesstof van de ochtend goed onthouden te hebben. In no-time zitten de vensters op hun plaats. Zacht mopperend aanvaarden ze de opdracht dat ze de stellages ook weer moeten afbreken. “Daar kom je nu mee…”
Een week later volgt het verlossende nieuws: alle zes de cursisten hebben hun examen gehaald. Er rijden weer zes extra busjes door Nederlands met een Dakvenstermeester montagekeurmerk.
Lees het bericht op Cobouw.nl
Breder georiënteerd
SKH in Wageningen is de certificerings-instelling die de eisen aan het montage keurmerk stelt. Het is voor het eerst dat ze personen en de montage certificeren. Oscar van Doorn, directeur van SKH: “We certificeren al jarenlang hout- en houtgerelateerde producten. Dus ook dakramen. Qua productcertificatie zijn we in Nederland al heel ver, maar zonder goede montage kun je certificeren wat je wilt. Daarom waren we blij toen Dakvenstermeesters bij ons aanklopte. Ze zijn onafhankelijk van de grote merken en dus geloofwaardig. Ik merk dat de vaklieden die we opleiden breder georiënteerd naar huis gaan. Juist doordat ze bij ons ook met andere producten in aanraking komen. Je ziet ze soms denken: ‘hé, kan het ook zo?’. Mooi om te zien.”