Cobouw KOMO certificering voor dakkapellen en montage
COBOUW 21-06-2017
Certificeringsinstelling SKH en Dakvenstermeesters bieden fabrikanten van dakkapellen en de vaklieden die de opbouwen plaatsen en monteren de mogelijkheid om voor zowel het product als de montage een KOMO-certificering te verkrijgen.
Een aantal grote dakkapel-leveranciers is in Wageningen door SKH bijgepraat over de gevolgen van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.
“Wij gaan er van uit dat de wet volgend jaar in werking treedt. De Eerste Kamer vergadert er op 4 juli over”, legt Bas van Etten van SKH uit. “De komst van de Wkb heeft niet alleen gevolgen voor de bouwer maar ook voor onderaannemers, toeleveranciers en bijvoorbeeld de zzp’er die werkt in opdracht van een particulier. En dus ook voor de producent en plaatser van een dakkapel.”
Vaklieden ook aansprakelijk bij bouwfouten
“Veel vaklieden en fabrikanten beseffen niet dat ze straks aansprakelijk zijn als hun product niet aan bepaalde eisen voldoet of wanneer een dakkapel aantoonbaar verkeerd gemonteerd is. En dat komt vaak voor”, voegt Dennis Kosten van het Dakvenster Montage Keurmerk toe. “Daarom gaan wij samen met SKH zowel fabrikanten als vaklieden begeleiding aanbieden in het KOMO-certificatietraject. Met een KOMO-Attest of -certificaat kunnen fabrikanten en monteurs aantonen dat zowel het product als de montage aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet.”
Belangstelling voor certificeringstraject
Dakkapel-leveranciers als Ruiter Dakkapellen, Techado, Dreumel Dakkapellen, Hollandia Dakkapellen, Franken Dakkapellen, Prenger Bouw en Dakkapeldirect.nl hebben belangstelling getoond in het certificeringstraject. “Het is namelijk lang niet zo kostbaar als velen denken,” zegt Kosten. In het laboratorium van testinstituut voor bouwproducten SHR kregen fabrikanten en monteurs woensdag te zien welke eisen er aan de dakopbouwen gesteld worden en welke fouten er bij de montage regelmatig worden gemaakt.