Voor monumenten zijn er speciale dakramen en daglichtproducten op de markt o.a. dakramen, daglichtsystemen en daglichtbuizen. Deze producten worden door verschillende fabrikanten op de markt gezet en geven daar ook de producttrainingen voor. Dit is allemaal gebaseerd op de mogelijkheden van hun producten, enkele plaatsing of gekoppelde uitvoeringen. De aansluiting op het hellend dak is echter de basis van een goed daglichtproduct wat gegarandeerd voor langere tijd zonder bouwkundige problemen zijn dienst moet bewijzen.
Voor een monument zijn er tevens andere regels in het bouwbesluit en op gemeentelijk welstandsniveau, zo kan er niet zomaar een dakraam of ander daglichtproduct in het dak van een monument geplaatst worden. Ook de constructie en isolatiewaarde van het dak is geheel anders dan de huidige bouwmethode en behoeft hierdoor vaak een specialistische aanpak om later geen problemen te krijgen met verzwakkingen en condensproblemen in het hellend dak. De dakbedekking van een monument is vaak geen gangbaar product en heeft de juiste aandacht nodig voor de afwatering, aansluitingen en waterdichtheid.
Om uitvoerende partijen beter bekent te maken met de aansluitingen van daglichtproducten op het hellend dak van een monument is er het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk. Voor Daglicht & Monument is er een ééndaagse training samengesteld. Doelstelling van een goede montage is dat de daglichtproducten duurzaam worden gemonteerd waarbij het blijvend goed functioneert en aan de uitgangspunten wordt voldaan zoals deze zijn gesteld in het Nederlandse bouwbesluit. Bij het positief afronden van deze training ben je gecertificeerd daglicht monteur voor een monument en ontvang je een persoonsgebonden pas.