Aansprakelijkheid en Vergunningsvrij bouwen per 1 januari 2018
Bouwers per 1 januari 2018 volledig verantwoordelijk en aansprakelijk; positie bouwconsument en opdrachtgever versterkt
In het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging dat door de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) tot stand komt, is positie van de bouwconsument en opdrachtgever op verschillende manieren versterkt. Tegelijk moeten bouwbedrijven (maar ook onderaannemers, waaronder ZZP-ers) er rekening mee houden dat zij per 1 januari 2018 volledig verantwoordelijk en aansprakelijk zullen zijn voor alles wat zij realiseren. Ook bij bouwwerken die niet vergunningplichtig zijn.
Zo worden aannemers aansprakelijk voor alle gebreken na oplevering van een gebouw. Ook moeten erkende bedrijven de kwaliteit van gebouwen gaan controleren.
Aansprakelijkheid aannemers
Bouwers worden aansprakelijk voor alle gebreken die aan hen zijn te wijten. Nu zijn aannemers en bouwbedrijven alleen aansprakelijk voor de verborgen gebreken van een woning of bedrijfsgebouw.
Informatie over verzekeringen
Aannemers moeten opdrachtgevers informeren of en hoe zij zijn verzekerd. Bijvoorbeeld bij een faillissement of tegen gebreken bij de bouw. Een aannemer is niet verplicht verzekerd. De opdrachtgever kan kiezen of hij een goed verzekerde aannemer in de arm neemt of niet.
De volgende stap richting de inwerkingtreding van het nieuwe stelsel is de behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer.
Tegelijkertijd zal binnenkort de AMvB Kwaliteitsborging aan de Tweede Kamer worden aangeboden.
Als alles volgens planning verloopt zal per 1 januari 2018 de Wet kwaliteitsborging in werking kunnen treden.